Beeldende therapie
Wat is beeldende therapie
Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm. In het beeldend werken komen hoofd (denken), hart (voelen) en handen(doen) bij elkaar. Het werken met beeldende materialen laat zien hoe het met je is en wat er in je leeft. Je klachten worden dus ook zichtbaar in het doen. Zo werkt het beeldend werken als een spiegel, zowel in het werkproces als in de producten die ontstaan. In deze therapievorm krijg je passende beeldende opdrachten aangeboden die je kunnen helpen bij je klachten. Denk bijvoorbeeld aan werken met klei, vingerverf, oliepastel, zachte stofjes, steen, etc. . Naast het werken met de beeldende materialen is er ook ruimte voor gesprek. Dit blijft een belangrijke rol spelen om je ervaringen te delen, te begrijpen en een plek te geven in het dagelijks leven.
Hulp bij verandering: In het omgaan met beeldende materialen laat iedereen een persoonlijke manier van werken zien. Het toont je kwaliteiten en ook lastige punten. En juist op die lastige punten kun je leren om dingen die je tegenkomt anders te doen. De beeldende materialen worden ingezet om zicht te krijgen op je problemen en de manier waarop je hiermee omgaat. De hulpvraag en de doelen die ik samen met je formuleer is de rode draad in dit veranderingsproces.
Hulp bij verwerking: Een andere belangrijke kwaliteit van beeldende therapie is de mogelijkheid om expressie te geven aan wat er in je leeft. Wat soms erg moeilijk te verwoorden is, kan met de taal van het beeld direct zichtbaar gemaakt worden. Dit helpt bij het verwerken van moeilijke ervaringen uit je verleden. Het kan ruimte geven aan emoties waardoor je jezelf beter gaat begrijpen, je beter kunt ontspannen en moeilijke ervaringen een plek kunt gaan geven in je leven.