Coaching

Individuele coaching

Een coachingstraject kan je helpen om beter en effectiever te functioneren in een werk- of privésituatie. Uitgangspunt bij coaching is het werken vanuit een positieve invalshoek en de mogelijkheden van de cliënt. Het traject is doel- en resultaatgericht en afgebakend in de tijd.

De NOBCO hanteert de volgende omschrijving: “Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen”.

In mijn opvatting gaat coachen over (her)ontdekken van jouw talenten en mogelijkheden, en over de soms avontuurlijke reis om dit vorm te geven in je leven. Coaching is dus ook gericht op ontplooiing en zelfverwezenlijking,  zowel in het werk als in je persoonlijke leven.

Bij coaching weet je als cliënt (meestal) wat je wilt veranderen of wilt bereiken.  Dit thema staat centraal in onze gesprekken en we werken actief aan het bereiken van doelen.  In de coaching word je jezelf meer bewust van de drijfveren en patronen rondom jouw thema. Je krijgt inzicht in wat je belemmert en wat je stimuleert. Je leert nieuwe kanten van jezelf kennen en krijgt een breder perspectief op je mogelijkheden. Dat maakt dat je in beweging komt en de juiste stappen gaat zetten.

Coaching zorgt ook voor bewustwording. Dit heb je nodig om iets te kunnen veranderen in je leven.  Tegelijk vraagt kiezen voor verandering ook moed. Daarom is veiligheid belangrijk in het coachingstraject, en het gevoel dat jij bepaalt welke richting je ingaat en welke stappen je wilt zetten.  Ik wandel met je mee, steun, stel (kritische) vragen of confronteer je met onhandige aannamen of patronen. In het gesprek zoeken we samen naar nieuwe manieren en mogelijkheden om met situaties om te gaan. Een coachingstraject is daarom altijd maatwerk. In overleg geef ik je soms oefenopdrachten mee.

Coaching is geen therapie. We gaan niet diep graven in het verleden. Alles wat zich afspeelt tijdens de begeleiding wordt gebruikt om opheldering te krijgen over jouw coachvraag. Het is een kort, intensief en inspirerend proces dat zorgt dat je snel tot resultaten komt.

Voor wie

Als je jezelf herkent in een van de onderstaande thema’s kan coaching wellicht iets voor je betekenen.

 • Een van je levensgebieden vraagt om een verandering en je wilt graag een steun in de rug, iemand die met je meekijkt en je stimuleert tot verandering.
 • Je wilt graag meer inzicht krijgen in je drijfveren en je zelfkennis vergroten. Ontdekken wat bij je past in werk en andere levensgebieden om van daaruit nieuwe keuzes maken.
 • Je wilt leren om beter te communiceren, omgaan met conflicten, of leren om feedback te geven en te ontvangen.
 • Je wilt begeleiding bij het vinden van een goede balans tussen werk en privé, en tussen ‘moeten’ en ‘willen’. Begeleiding bij een burn-out.
 • Je wilt anders leren omgaan met stress en met het aangeven van grenzen om bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen.
 • Je wilt begeleiding bij te terugvinden van plezier en voldoening in je werk en je leven.
 • Begeleiding bij het opstarten van een eigen bedrijf.
 • Begeleiding bij het opnieuw ontdekken van je creatieve vermogens.

Coaching en Beeldende middelen

In mijn werkwijze is het gesprek uitgangspunt. Er kunnen echter ook andere middelen worden ingezet om de gewenste doelen te realiseren. Vanuit mijn beeldende en therapeutische achtergrond ben ik geschoold in het creatief omgaan met beelden en beeldende materialen. In overleg met de cliënt kan ik deze creatieve middelen inzetten om lastige gebieden te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een tekening of kleiwerk, het tekenen van een levenslijn of werken met symbolen.  Het is gebleken dat werken met eenvoudige beeldende materialen verrassend snel inzicht kan geven over onderliggende gevoelens en lastige thema’s. Het beeld onthult wat soms door taal verborgen blijft.

Creatieve coaching

Vanuit mijn professie als beeldend kunstenaar weet ik uit eigen ervaring hoe vervullend het maken van beeldend werk kan zijn. Het is echter niet altijd gemakkelijk om jezelf in dit creatieve proces te blijven voeden en motiveren. Het gebeurt regelmatig dat we vastlopen en niet meer zien hoe we weer beweging kunnen krijgen in dit taaie proces. In zekere zin hoort deze impasse erbij en ze kondigt meestal een nieuwe, andere fase aan. Vaak moeten we op deze moeilijke punten opnieuw onbekende wegen gaan ontdekken en ook daadwerkelijk bewandelen, zodat we weer plezier en lust kunnen ervaren in het creëren van onze kunst.

Als ervaren professional kan ik je deskundig begeleiden zodat je creativiteit weer wakker wordt en kan gaan stromen. Dat kan door het houden van regelmatige werkbesprekingen waarbij we kijken naar het beeldend werk dat je gemaakt hebt. We zoeken dan  samen naar verdieping of misschien juist verbreding van thematiek, materialen, technieken etc.. Het is ook mogelijk in het atelier beeldend aan de slag te gaan, en je ervaringen tijdens het werken te onderzoeken. Misschien ontdek je dan hoe je jezelf belemmert tijdens het maken. Juist deze inzichten helpen bij het terugvinden van plezier in het beeldend werken. Ik wil je hierbij graag begeleiden.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en ervaar wat persoonlijke creatieve coaching voor jou kan betekenen. Mocht je vragen hebben, neem dan contact op.

Route & Locatie

location_img

Atelier Beeldend Zijn

Krayenhoffkazerne, Molenveldlaan 142

6523 RN Nijmegen, T: 06-55240889

Aangesloten

 • logo1
 • logo2
 • srvb logo
 • lvsb logo