Individuele begeleiding

Wat is beeldende therapie

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapievorm. In het beeldend werken komen hoofd (denken), hart (voelen) en handen(doen) bij elkaar.  Het werken met beeldende materialen laat zien hoe het met je is en wat er in je leeft. Je klachten worden dus ook zichtbaar in het doen. Zo werkt het beeldend werken als een spiegel, zowel in het werkproces als in de producten die ontstaan. In deze therapievorm krijg je passende beeldende opdrachten aangeboden die je kunnen helpen bij je klachten. Denk bijvoorbeeld aan werken met klei, vingerverf, oliepastel, zachte stofjes, steen, etc. . Naast het werken met de beeldende materialen is er ook ruimte voor gesprek. Dit blijft een belangrijke rol spelen om je ervaringen te delen, te begrijpen en een plek te geven in het dagelijks leven.

Hulp bij verandering: In het omgaan met beeldende materialen laat je een eigen manier van werken zien. Het toont je kwaliteiten en ook lastige punten. En juist op die lastige punten kun je leren om dingen die je tegenkomt anders te doen. De beeldende materialen worden ingezet om zicht te krijgen op je problemen en de manier waarop je hiermee omgaat. De hulpvraag en de doelen die ik samen met je formuleer is de rode draad in dit veranderingsproces.
Hulp bij verwerking: Een andere belangrijke kwaliteit van beeldende therapie is de mogelijkheid om expressie te geven aan wat er in je leeft. Wat soms erg moeilijk te verwoorden is, kan met de taal van het beeld direct zichtbaar gemaakt worden. Dit helpt bij het verwerken van moeilijke ervaringen uit je verleden.Het kan lucht geven aan je emoties waardoor je jezelf beter gaat begrijpen en je jezelf beter kunt ontspannen.

Meestal spelen in de beeldende therapie zowel verandering als verwerking een rol.

Voor wie

Beeldende therapie is geschikt voor alle leeftijden en kan helpen bij zeer uiteenlopende problemen. Als je jezelf herkent in een van de onderstaande beschrijvingen dan kan beeldende therapie misschien iets voor je betekenen.

 • Rouwverwerking en andere verlieservaringen, bijvoorbeeld verlies van gezondheid of baan.
 • Stress en burn-out klachten zoals gespannen zijn, slapeloosheid, vermoeidheid, niet stil kunnen zitten.
 • Depressieve klachten zoals veel piekeren, vermoeidheid, slapeloosheid, moedeloosheid.
 • Problemen rondom identiteit zoals onzekerheid, negatief zelfbeeld, faalangst, vragen rondom ‘wie ben ik’.
 • Problemen rondom emoties; moeite met (her)kennen, voelen en uiten van je emoties.
 • Problemen rondom relaties; moeite met grenzen aangeven, assertief zijn, samen werken.
 • Problemen met ontspanning; (te) veel denken, voortduren ‘in je hoofd zitten’ of moeite met verwoorden van gevoelens.

Individuele ondersteuning

Naast therapie bied ik ook ondersteunende begeleiding aan. Voor mensen die die zich kwetsbaar voelen, bijvoorbeeld door een beperking kan een ondersteunende begeleiding meer passend zijn dan therapie. In mijn mooie en ruime atelier kun je naar experimenteren met allerlei beeldende materialen en technieken. Door het werken met je handen wordt op een natuurlijke manier je creativiteit aangesproken. Zo kan je creativiteit opnieuw wakker worden en kun je uiting geven aan je eigenheid. Het geeft energie, nieuwe impulsen en soms ook een nieuwe kijk op jezelf en op je mogelijkheden. Op deze wijze kan beeldend werken in een veilige omgeving jou en je leven verrijken. Dit kan direct doorwerken in andere delen van je leven.

Hoe werk ik

Na je aanmelding volgt  een vrijblijvend kennismakingsgesprek in het atelier. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je kunt dan kennis maken met mij en met de ruimte. Ik vertel over mijn werkwijze en je kunt allerlei vragen stellen. Als je besluit tot verdere begeleiding dan volgt een intakegesprek. We maken in het intakegesprek verdere afspraken over de begeleiding die past bij jouw vragen. Ik stel meestal voor om vier bijeenkomsten te plannen. We kunnen elkaar dan verder leren kennen. Ik bied in deze periode vier verschillende beeldende opdrachten aan. Zo wordt duidelijk of het beeldend werken je bevalt en wat het voor je kan betekenen. We evalueren je ervaringen en vervolgens kies je of je verder wilt gaan.

Route & Locatie

location_img

Atelier Beeldend Zijn

Krayenhoffkazerne, Molenveldlaan 142

6523 RN Nijmegen, T: 06-55240889

Aangesloten

 • logo1
 • logo2
 • srvb logo
 • lvsb logo